Teknisk kunskap

LÄR DIG MER OM LJUS

Ljusdesign handlar i grund och botten om att ljussätta med den primära utgångspunkten från själva ljuset snarare än fokuset kring den fysiska produkten. Det är väldigt enkelt, låt oss förklara!

Kontraster och ljus på väggarna är nyckeln till framgång. Normalt väljer vi en utseendemässigt tilltalande lampa och hänger den i mitten av rummet. Om vi nöjer oss där är det stor risk för att vi har skapat en monoton och platt rumsupplevelse. Därför är det viktigaste argumentet för god ljussättning att skapa kontraster med hjälp av flera olika ljuspunkter. Genom att komplettera ett hem eller en arbetsplats med exempelvis vridbara spotlights så skapar man en levande atmosfär tillsammans med den övriga inredningen och belysning.
Vårt mål är att genom lång erfarenhet och kunskap kunna föra in den professionella ljusdesignen till varje projekt som önskar det.


VAD ÄR EN LJUSKÄLLA

Ljuskällan är den delen av själva armaturen som alstrar ljus. I folkmun så kallar vi båda dessa delar för ”lampa” oavsett om vi menar ljuskällan eller den kompletta armaturen inklusive ljuskälla. Ibland kan det vara bra att skilja på dessa begrepp eftersom dagens armaturer kommer i två olika utföranden. Antingen så är ljuskällan inbyggd i själva armaturen eller så fungerar armaturen med sockel som ett skal för en utbytbar ljuskälla. Glödlampan med E27 sockel är ett exempel på en utbytbar ljuskälla, denna typ av ljuskällor kallas för retrofit. Inom hembelysning så används ofta utbytbara ljuskällor eftersom detta förenklar användandet och ger brukaren möjlighet att själv ändra spridningsvinkel, färgtemperatur eller byte av en trasig ljuskälla.

 

VAD ÄR SPRIDNINGSVINKLAR

Spridningsvinkel redovisar vinkeln och storleken på själva ljusbilden som utstrålas. Detta görs med hjälp av en inbyggd reflektor eller en lins över ljuskällan. Spridningsvinkel redovisas i olika grader, där ett lågt tal innebär en väldigt snäv vinkel med en distinkt ljusbild kontra ett större tal som ger en bredare och mer öppen ljusbild. Vanliga spridningsvinklar är 10°, 25°, 36° och 60 grader vilket ger belysningsplaneraren ett brett utbud av olika alternativ för att skapa en kontrastrik rumsupplevelse. Se exempel på olika ljusbilderna nedan och försök skapa dig en uppfattning av vad det är du vill belysa, små detaljer eller bredare penseldrag.

 

Spridningsvinkel, grader

 

VAD ÄR FÄRGTEMPERATUR

Vitt ljus kan upplevas som ett varmt eller kallt sken. Färgtemperaturen hos en ljuskälla påverkar ljuset upplevda värme och anges i Kelvin.
Normalt inom kontor och offentliga miljöer så används en färgtemperatur på 3000K vilket ger ett varmvitt sken. I speciella fall används 4000K för att skapa en extra krispig och fräsch upplevelse. Inom hembelysning föredrar man ofta ett varmare och mer dämpat ljus, därför är 2700K vanligt vilket är glödlampans ursprungliga färgtemperatur.

VAD ÄR FÄRGÅTERGIVNING

Möjligheten för en ljuskälla att återge färger korrekt redovisas i form av en skala från 0-100 Ra/CRI. Solens färgåtergivning återspeglar skalans max-värde på CRI 100 och normalt brukar ljuskällor idag ligga på minst CRI 80 och uppåt. Högkvalitativ belysning strävar efter att återge färger med CRI 90 och uppåt, vilket innebär mycket god färgåtergivning inom det synliga färgspektrat.

VAD ÄR LUMEN

Lumen redovisar mängden ljus som ljuskällan utstrålar. Exempelvis så gav en glödlampa ca 10 lumen per Watt, medans en retrofit Gu10 LED ger ca 80 lumen per Watt. Använder man istället t.ex. en spotlight med inbyggd ljuskälla där kylningen av dioderna blir optimalt anpassade för dess LED chip så brukar man få ut 100-150 lumen per Watt istället.

  

BLI INSPIRERAD 

Låt arkitekten Eric Reinholdt från Amerikanska 30X40 Design Workshop förklara hur man kan tänka när man planerar ljus.